Leer de kneepjes van foodfotografie & styling tijdens de workshop.

Eind november was het zover: onze eerste gezamenlijke workshop “Introductie in Foodfotografie & Styling”. Na een jaarlang samengewerkt te hebben in allerlei commerciële opdrachten en vrij werk vonden we het tijd voor een workshop. Ik weet uit eigen ervaring dat er niet heel veel aanbod is in deze vorm van fotografie en we vonden dat daar maar eens verandering in moest komen.

Zondag 22 november toverden Hester en ik het gezellige Bindi Cafe in Amersfoort om tot een workshopruimte met tafels vol props en etenswaren om te fotograferen.

Om half 11 beginnen we onder het genot van een kopje koffie, thee en lekkere chocola met de theorie; welk licht gebruik je, waar komt het vandaan. Wat gebruik je als reflectie. Waar let je op bij je compositie etc etc. We illustreren het met onze eigen foto’s en vooral onze eigen foto’s die het niet zijn geworden: Een foodfoto staat er (bijna) nooit “in 1 x op” namelijk. Belangrijk om te ontdekken! Naast het feit dat je iets in je hoofd hebt voordat je begint, komt het daarna aan op bijschaven: schuiven, omwisselen van props etc. Net zolang totdat je tevreden bent over het eindresultaat.

Workshop "Introductie in Foodfotografie & Styling"
Workshop “Introductie in Foodfotografie & Styling”

Na de theorie is het tijd om zelf aan de slag te gaan; Er zijn tafels vol met schaaltjes, bordjes, bestek, glazen, doekjes, onder- en achtergronden, reflectieschermen etc. Dus bedenken wat je gaat fotograferen, welke sfeer je wilt gaan neerzetten en wat past daar bij? Dat is al een uitdaging op zich.
Dan gaat het echte werk beginnen; waar zet ik het onderwerp neer (in dit geval de manderijn, pepernoten, slagroomsoesjes, granaatappel etc) op m’n ondergrond, waar zet ik m’n props neer? Hoe draagt het licht bij tot de sfeer? Werkt wat ik in gedachten had ook echt op beeld? Fijn om te merken als het meteen goed is, zo niet dan moet er bijgeschaafd worden. Net zolang tot je blij wordt van het resultaat!

Workshop

Iedereen gaat enthousiast met spiegelreflex of iPhone aan de slag en na uurtje is er even rust voor een heerlijke lunch. Ervaringen worden uitgewisseld en al snel wil iedereen graag weer aan de slag. Er wordt weer hard gewerkt aan licht en compositie en we zien mooie creaties voorbijkomen. Leuk om te zien hoe iedereen weer iets heel anders creëert.

Workshop

Om 3 uur sluiten we af met een evaluatierondje: we zijn vooral benieuwd naar de ervaringen van deze kennismaking met Foodfotografie/Styling. Iedereen is enthousiast en ook wel een beetje moe. Het is hard werken als foodfotografe en foodstyliste. Creatief blijven en steeds weer iets nieuws bedenken blijkt vermoeiend maar erg leuk, en daar weten we alles van 😉

De volgende workshop zal ergens in het eerste kwartaal van 2016 plaats gaan vinden. Mocht je interesse hebben, laat het ons even weten via een mailtje dan kunnen we je vast op de lijst van deelnemers zetten!

Hier nog een kleine impressie van de mooie resultaten van deze middag!:

Workshop
Karin de Keijser
Workshop
Jacques Conijn
Workshop
Marsha de Dreu
Workshop
Karin Suelmann