Foodphotography festival Denmark – a visit

Als foodfotografe, want zo ga ik tegenwoordig door het leven, wil je jezelf graag blijven bijscholen en tips en trucks van de “groten der aarde” leren.

Maar waar doe je dat?? Op LinkedIn kreeg ik de tip dat het Foodphotography Festival THE place to be is. Dit jaar in Vejle, Denemarken. Ik besloot een collegaatje van de Fotovakschool te vragen of ze zin had om mee te gaan en er niet te lang over na te denken; Gewoon gaan!

Vorige week woensdag was het zo ver: Samen met collega Esther Verwindt rijden we naar Vejle, Denemarken. Vol verwachting klopt ons hart!

Aangekomen in onze Bed and Breakfast bleken daar meer collega-fotografen te bivakkeren. De eerste avond ontmoeten we de turkse foodfotograaf Mehmet Ates Leuk om met collega’s uit het vak te spreken! Spannend ook, we voelen ons beide nog vrij “groen” in het vak…  Erg leerzaam om te zien hoe een ander werkt, wat zijn workflow is en welke software hij gebruikt. We leren meteen al veel en het festival moet nog beginnen!

De volgende dag zijn we al vroeg op de plek van bestemming:  het terrrein van een oude fabriek waar inmiddels prachtige industriële ruimtes van zijn gemaakt. De organisatie is nog niet helemaal klaar maar de expositie van zo’n 15 ervaren en vooraanstaande foodfotografen hangt en we kijken werkelijk onze ogen uit. Prachtige inspirerende foto’s, ik ben onder de indruk! De expositie gaat van reportages van restaurants naar kunstwerkjes op borden en ontploffende koekjes. Te veel om op 1 dag te zien. We besluiten om de rest van de dag lekker te shoppen. Morgen starten de workshops.

We beginnen met een workshop “Foodphotography in a Restaurantsetting”. De workshop wordt  in een restaurant gegeven door styliste Mary Valentin uit Chicago . We krijgen tips over hoe te fotograferen op locatie en hoe om te gaan met de chef van het restaurant. De chef van dit restaurant heeft een prachtig menu voor ons gemaakt en we gaan in groepjes aan de slag. Mary geeft ondertussen allerlei praktische stylingtips.

Workshop Mary Valentin
Workshop Mary Valentin

 

 

’s Middags hebben we een workshop “Daylight Food photography” van Stefan Wettainen uit Zweden. Leerzaam en goed om te zien dat hoe hij werkt eigenlijk veelal neerkomt op hoe ik het zelf ook aanpak.

Inmiddels hebben we in de workshops veel leuke collega-fotografen ontmoet. Zo cool om te zien dat ze overal vandaan komen: Zuid-Afrika, Chili, Guatemala etc. In totaal deelnemers uit 26 landen! ’s Avonds gaan we met een stel eten en ontmoet ik Rein Janssen. Een jonge, sympathieke nederlandse fotograaf die exposeert op het festival. De jongen van de “ontplofte koekjes”. Daarmee doe ik hem wel heel erg tekort want zijn werk is waanzinnig goed. Ik ben fan! Hij vertelt hoe de foto’s van de koekjes tot stand zijn gekomen, een leuk verhaal over sprinklerinstallaties, meel en heel veel techniek.

12182302_773705912738989_483604219_n
Patricia Kettenhofen

Dag 3: de laatste dag van het festival voor ons. We hebben een workshop “From words to image” van Patricia Kettenhofen. Een fotografe uit Parijs. Ze laat zien hoe ze kookt, vertelt haar tips en trics en gaat vervolgens fotograferen en stylen. Een superleuke en leerzame workshop, helaas alweer de laatste!

12177783_773705769405670_734853426_n
Foto Per-Anders Jorgensen

’s Avonds is er een prijsuitreiking voor de beste Foodfotograaf van dit jaar. De prijs gaat naar Per-Anders Jorgensen met zijn serie “Eating with the Chefs”. Een waanzinnig mooie serie. Inspirerend ook. Heel gaaf om zo’n serie te maken, wie weet mag ik dat nog eens gaan doen. Bovenstaande foto van Per-Anders vond ikzelf waanzinnig, ik kan niet eens uitleggen waarom. Ik zie ‘m wel boven m’n eettafel hangen…

Nog even naar de after-party, waar we nog een meer leuke collega’s ontmoeten. Afscheid nemen van de organisatie die een heel gaaf festival neergezet hebben dat zeker voor herhaling vatbaar is! Tot ziens, tot over 2 jaar!

Fjord Vejle
Fjord Vejle