Foodfotografie expositie, achter de schermen

Expositie Foodfotografie t Gasthuys Amersfoort
Expositie Foodfotografie t Gasthuys Amersfoort

Tijdens Proef Amersfoort, waar ik dit jaar de foto voor mocht maken (met de dansende puntpaprika’s, je hebt ‘m vast voorbij zien komen) kregen Hester Oppedijk van Veen en ik de vraag of we er iets voor voelden met ons gezamenlijk werk van Foodfotografie in het Gasthuys te exposeren. Daar zeg je uiteraard geen nee tegen; Een geweldige locatie en een mooie kans om weer onder de aandacht te komen! Onze eerste expositie, leuk en ook spannend!

Dus; brainstormen over ideeën voor foto’s, inspiratie opdoen in boeken, internet, een boer benaderen of we groentes bij hem van het land mogen oogsten, props scoren etc etc. Werk aan de winkel!
Nadat we een plan gemaakt hebben over de te maken foto’s plannen we onze eerste shootdag in. We gaan naar Eva; zij is ons model voor de badscene. We laten haar bad vollopen met melk waar zij vervolgens in mag gaan liggen. Uiteraard met groentes. We zien direkt dat het plan is geslaagd, ziet er top uit!

Paarse bloemkool
Paarse bloemkool. Geplukt in Om de Tuin, Scherpenzeel

Voor de overige foto’s gaan we naar een groenteteeltbedrijf (of zoals wij het noemen een “boer”) Om de Tuin in Scherpenzeel. Hier worden paarse bloemkolen verbouwd en die willen wij graag als model! We zoeken ook nog naar mooie venkel (incl. lange stelen), en een mooie witte bloemkool inclusief bladeren. En voor het avondeten nemen we lekkere superverse doperwtjes mee. We zijn blij, heerlijk in het weiland met onze laarzen aan. Onze dag kan niet meer stuk.

Bij Cappani Lifestyle vinden we ontzettend aardige meedenkende ondernemers die ons graag de benodigde props voor de foto’s in bruikleen willen geven. We kunnen aan de slag.
2 dagen later staan de foto’s er op. Bloemkolen op mooie oude kandelaars, vijgen op een heerlijke kaas, een chocoladetaart die met poedersuiker wordt bestrooid etc etc. Toch zijn we beide niet tevreden over alles wat we gemaakt hebben en besluiten dat niet alles “expositiewaardig” is. Aangezien ik op vakantie ben in Friesland komt Hester een dagje bij mij op het terras aan het water zitten en worden er nieuwe ideeën geboren. Onder het genot van een wijntje worden we steeds creatiever. Hester, creatief brein van alle markten thuis, besluit mooie versterkende poëzie bij de fotografie te maken.

Een nieuwe shootdag breekt aan, we hebben er weer zin in! En het resultaat mag er zijn! Na de nodige nabewerking kunnen we gaan laten printen en plakken op aluminium. Na een week heb ik de foto’s thuis. Altijd weer spannend om dan het eindresultaat uit te pakken. Maar ook erg leuk om je werk mooi geprint te kunnen aanschouwen, toch weer wat anders dan op het beeldscherm.

Een week voor de eerste Kunstkijkroute kunnen we de ruimte inrichten. Ik, gewapend met stoffen handschoentjes om geen vingers op de foto’s te maken, laat vervolgens een foto van de wand vallen…. Ai…stress! Gelukkig schiet de leverancier Bootsma Technologies ons te hulp met zijn service en stuurt hij binnen een paar dagen een nieuw exemplaar. Altijd fijn wanneer mensen met je meedenken. De ruimte ziet er top uit met onze foto’s en we zijn 2 blije meisjes.

De eerste dag van de Kunstkijkroute in september is een succes. Het is heerlijk wandelweer en ik heb zo’n 70 mensen geturfd. De reacties zijn enthousiast. Leuk zo’n dag!

Met 2 intieme diners die we organiseren in oktober en novemberen 2 Kunstkijkroutes zijn we nog lekker even bezig in ’t Gasthuys dit kwartaal. We zijn erg blij met deze locatie. Voor ons een mooie eerste ervaring met exposeren!