Een dag uit het leven van een fotograaf, dit keer “newbornfotograaf”

Als fotograaf heb ik natuurlijk mijn favorieten: Foodfotografie en Newbornfotografie zijn er een paar van. Er zijn zoveel onderwerpen waar mooie plaatjes van gemaakt kunnen worden. Het zal niemand verbazen dat een klein nieuw mensje prachtige plaatjes oplevert… Niets is zo vertederend als een kleine baby die vol overgave op papa’s stoere arm of bij een troostende moeder ligt. En omdat kleintjes nou eenmaal niet klein blijven is het ook een prachtige herinnering “voor later”. Tja, cliches zijn nou eenmaal waar…

Newbornfotografie

Ik vind het dan ook iedere keer weer zo mooi als ik een aanvraag krijg voor een newbornshoot. Zo’n shoot gebeurt idealiter binnen 8-10 dagen na de geboorte. Het kindje slaapt dan nog veel en huilt over het algemeen weinig. Ideaal “fotografie-voer” dus!

De laatste newbornshoot die ik deed was 3e kerstdag. Juul is dan net 6 dagen oud. Piepklein dus! Mama voelt zich goed en geeft aan er klaar voor te zijn. Op zondagochtend pak ik m’n spullen en rij naar het jonge gezin. Ik doe deze shoots altijd bij de mensen thuis. Fijn voor de moeder die vaak nog best moe is en alles is bij de hand. Daarbij is het natuurlijk ook leuk om wat details van het huis later op de foto terug te zien.

Om 11 uur sta ik voor de deur. Juul nog aan de borst en ik drink nog even rustig een kopje thee. We bespreken hoe het de afgelopen dagen is gegaan en ik vraag of er nog speciale wensen zijn. Ik laat wat voorbeelden van eerder werk en andere foto’s ter inspiratie zien en we besluiten wat we sowieso willen gaan maken. In dit geval zijn dat in ieder geval een paar mooie foto’s samen met grote broer Sep van 3 jaar. Die zit op dat moment nog lekker achter z’n iPad maar lijkt er zin in te hebben om met z’n zusje op de foto te gaan. We wachten het af! Als de kleine uitgedronken is gaan we boven op de slaapkamer beginnen met wat foto’s van Juul samen met papa en mama. Dat gaat super. Kleine Juul slaapt lekker en kijkt af en toe tevreden om zich heen. Ze vindt het allemaal prima. We besluiten dat het tijd is om Sep naar boven te roepen en te vragen of hij samen met z’n zusje op de foto wil. Sep neemt z’n kleine zusje heel lief op schoot, geeft haar kusjes en doet heeel voorzichtig. Prachtig om te zien en vast te leggen!

Newbornfotografie

Natuurlijk moet het niet al te lang duren en gaan we door met foto’s maken van papa met kleine Juul en mama met kleine Juul. We pauzeren even voor een “drinkstop” en gaan daarna nog even verder. Ik ben er nu toch en ik wil graag nog wat foto’s maken van Juul in haar eigen ledikantje met, als hij nog wil, broertjelief op de achtergrond. Weer krijg ik alle medewerking en kan ik maken wat ik in gedachte had.

Newbornfotografie

Na 2 uurtjes heb ik alles. Juul is moe….gaat lekker bij mama aan de borst en ik vermoed heel lang slapen vanmiddag. Ik laat het jonge gezin weer alleen met de kraamhulp en kruip thuis meteen achter m’n computer om het resultaat te bekijken en bewerken. Achter mijn pc kan ik lekker rustig alles bekijken en blij worden van de foto’s. Ik ben gek op zwart-wit babyfotografie en zet bijna alle foto’s om in zwart-wit. Ik vind de nabewerking altijd erg leuk om te doen; van mooie foto’s iets nog mooiers maken! Ik word heel blij van het resultaat en app de ouders als voorproefje vast een collage. Kunnen ze die alvast aan de kraamvisite laten zien. De ouders zijn dolblij met het resultaat tot nu toe en krijgen over 2 dagen de rest van de foto’s.

Zo’n newbornshoot is iedere keer weer spannend: Iedere situatie is anders en als fotograaf moet je daar creatief mee omgaan. Deze keer is dat natuurlijk niet anders. De reportage is prachtig geworden en ik voel me vereerd dat ik weer een kostbare periode heb mogen vastleggen bij een jong gezin. Dit soort foto’s zijn achteraf zo waardevol en ik ben blij dat ik even getuige mocht zijn van dit prille geluk!

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.